Η ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ''Ο ΑΓΙΟΣ ΣΙΛΑΣ''

Με τη Χάρη και την Ευλογία του Θεού, ευτυχούμε σήμερα να γνωστοποιήσουμε στην τοπική κοινωνία και στην ευρύτερη περιοχή την ολοκλήρωση της πολύχρονης, χρονοβόρας και επίπονης προετοιμασίας αυτού του εκκλησιαστικού Καθιδρύματος και την έναρξη  λειτουργίας του από την 1 Σεπτεμβρίου.

 

Κυριαρχούν αυτήν την ώρα τα συναισθήματα της βαθειάς ευγνωμοσύνης μου προς τον Άγιο Θεό και της πνευματικής χαράς και ικανοποιήσεώς μου για την ολοκλήρωση πολύχρονων προσδοκιών. Ήρθε επιτέλους η ποθητή ώρα αυτό το μεγάλο οικοδόμημα να τεθεί στην εξυπηρέτηση υπαρκτών κοινωνικών αναγκών που σχείζονται με τους αδελφούς μας της τρίτης ηλικίας. Σας προσκαλεσαμε, λοιπόν, εδώ για να γνωστοποιηθεί στην τοπική κοινωνία και στην ευρύτερη περιοχή, ότι το Εκκλησιαστικό αυτό Ίδρυμα ανοίγει διάπλατα τις θύρες του για να δεχθεί με ανυπόκριτη αγάπη και ανιδιοτέλεια τους μοναχικούς και ανήμπορους ηλικωμένους, τους πάσχοντες που έχουν ανάγκη φροντίδας ιατρικής, και όχι παροχής θεραπείας των ασθενειών ή αποκατάστασεώς τους, που στη μοναξιά τους χρειάζονται στοργή και αγάπη.

Γι΄αυτές τις ιατρικές και θεραπευτικές ανάγκες υπάρχει πολύ κοντά, πλάϊ μας, το Γενικό Νοσοκομείο μας, που αποτελεσματικά ανταποκρίνεται στις ανάγκες θεραπείας και αποκαταστάσεως των ασθενών. Άλλωστε, μόλις είναι ανάγκη να σημειώσω, ότι αμφίδρομη ασφαλώς θα είναι η συνεργασία μας εκείνο να θεραπεύει και το Ίδρυμά μας να εξυπηρετεί τους χρονίως πάσχοντες και τους συνοδούς των ασθενών του που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη διαμονή τους και τη σίτιση τους.

Θα ήθελα, επίσης, να σας πω ότι, η σημερινή πρόσκλησή μας στα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημερώσεως δεν πρέπει να εκληφθή ως επίσημη ημέρα Εγκαινίων του Ιδρύματος αυτού. Γνωστοποιούμε ότι έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι εκκρεμότητες, που δυστυχώς δεν τελειώνουν, οι παραλήψεις, που απρόσμενα εμφανίζονται, οι κακοτεχνίες φανερώνονται, οι προμήθειες, που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του και η πρόσληψη του προσωπικού όπως οι νόμοι της Πολιτείας το καθορίζουν άρχισαν προ πολλού και συνεχίζονται.

Το πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που συγκροτήθηκε, σύμφωνα με τον Κανονισμό αποτελείται από τον Μητροπολίτη Πρόεδρο, τον Ηγούμενο της Ι. Μονής, Αρχιμανδρίτη Παύλο, την Αναστασία Ιωσηφίδου, Πρόεδρο της «Δημωφέλειας» του Δήμου Καβάλας, τον Βασίλειο Ιωαννίδη, Ιατρό και Διευθυντή της Πνευμολογικής του Νοσοκομείου μας και τον Βασίλειο Αργυρίου, Δικηγόρο,  μεριμνά με την επιβαλλόμενη ευαισθησία για όλα τα βασικά και προϋποτιθέμενα θέματα και να επιλύει τα ανακύπτοντα προβλήματα.

 

Η προϊστορία του κτηρίου

 

Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ με σύντομες νύξεις σε όσα θεωρώ ότι είναι χρήσιμα και αναγκαία να σημειώσω λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της λειτουργίας του Ιδρύματός μας, που φέρει το όνομα του συνεργού του Φωτιστού μας Αποστόλου Παύλου, του ΑΓΙΟΥ ΣΙΛΑ, ο οποίος τιμάται και στο παρα-κείμενο Μοναστήρι.

Το κτηριακό αυτό συγκρότημα αρχικά προοριζόταν για οικοτροφείο αρρένων, τότε που ο αριθμός των εργατών μεταναστών από το νομό μας ήταν μεγάλος και τα στοιχεία της δευτεροβαθμίου εκπαιδεύσεως συγκεντρωμένα στη πόλη της Καβάλας και τα παιδιά του εξυπηρετούντο σε οικοτροφεία.

Όμως, τα γεγονότα της δεκαετίας του '70 δεν επίεσαν να λειτουργήσει το Οικοτροφείο, αλλά το κτήριο εξασφάλησε την δυνατότητα να ιδρυθεί και να λειτουργήσει στην Καβάλα το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι), αφού η Εκκλησία το παραχώρησε στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων δωρεάν στην αρχή και, ύστερα, έναντι συμβολικού μισθώματος. Έτσι ιδρύθηκε και μέχρι σήμερα υπάρχει στην πόλη μας το Τ.Ε.Ι.

Όταν στις αρχές της 10ετίας του '90 το Τ.Ε.Ι. μεταφέρθηκε στις δικές του σύγχρονες εγκαταστάσεις έμεινε σχεδόν ερείπιο το οίκημα από τις φθορές της χρήσεως και των μεταβολών που είχε υποστεί. Στο μετά το 1992 χρόνο η Ιερά Μητρόπολη έμεινε αδιάφορη στις πιέσεις να μισθωθεί για να γίνει ξενοδοχείο, ιδιωτικές Σχολές ή Κέντρα αποκαταστάσεως Ασθενών.

 

Το ενδιαφέρον για την ίδρυση Γηροκομείου και την λειτουργία του.

 

Η γνώση και η εμπειρία από τη λειτουργία του Ιδρύματός μας στην Χρυσούπολη, το πλήθος των αιτήσεων, που ήταν και είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν, επικέντρωσαν το ενδιαφέρον και έγιναν οι σχετικές μελέτες προσαρμογής για να λειτουργήσει ως ''Μονάδα Φροντίδος Ηλικιωμένων''.

Το ενδιαφέρον της Εκκλησίας στράφηκε προς την κατεύθυνση να εξευρεθούν τα τεράστια χρηματικά ποσά, που χρειάζονταν για τις εργασίες μετατροπής και τον εξοπλισμό του, ή να καλυφθούν από σχετικό κοινωνικού σκοπού πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Αυτό έγινε με πολύ καθυστέρηση από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Μετά την έναρξή του σε πρόγραμμα, ο Δήμος Καβάλας δέχθηκε με την πιστοποιημένη τεχνική του υπηρεσία να ολοκληρώσει τις μελέτες, να δημοπρατήσει το έργο της τάξεως προϋπολογισμού επτά (7) περίπου εκατομμυρίων Ευρώ, να επιβλέψει την εκτέλεση του έργου, το οποίο και πριν από 4 περίπου μήνες παραδόθηκε. Αλλά περισσότερα για όλα αυτά κατά την τελετή των επισήμων Εγκαινίων. Τώρα περιοριζόμαστε σε απλές ευχαριστίες μόνο.

Μετά την παραλαβή του κτηρίου από μέρους της Ι. Μητροπόλεως άρχισε η προμήθεια του κινητού εξοπλισμού (έπιπλα, σκεύη, ρουχισμός κ.α.) για τα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους με διαγωνισμούς της τάξεως των 600 χιλιάδων ευρώ που καλύφθηκαν με ίδια κεφάλαια.

Και ύστερα από όλα αυτά τα απαραίτητα δόθηκε από τον Αντι-περιφερειάρχη Καβάλας, ύστερα από εξέταση και εισήγηση της Διευθύνσεως Υγείας και Κοινωνικής Μερίμνης  η άδεια λειτουργίας Μονάδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η.-Μ.Κ.) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου με την επωνυμία «ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ''Ο ΑΓΙΟΣ ΣΙΛΑΣ''» στην Καβάλα δυναμικότητος εκατόν (100) κλινών.

Στα προσεχή επίσημα εγκαίνια του Ιδρύματος, θα ειπωθούν περισσότερα για τα προηγηθέντα κατά την μακρά περίοδο της εξελίξεως των προσπαθειών και θα αποδοθούν οι οφειλόμενες ευχαριστίες σε πρόσωπα και Οργανισμούς.

 Αυτά γνωστοποιώντας, καλούμε όσους ενδιαφέρονται να φιλοξενηθούν στη Μονάδα Φροντίδας της Εκκλησίας να ζητήσουν πληροφορίες από τον Εφημέριο της Ενορίας των ή από το Γραφείο της Ιεράς Μητροπόλεως και να υποβάλλουν αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικα, προκειμένου να καλυφθούν μέσα σε εύλογο χρόνο τα εκατό (100) κρεββάτια που διαθέτει το ίδρυμά μας.

Επικοινωνία:

 Γραμματεία:

 Μητροπόλεως 1, Καβάλα

 +2510,223141-2510,225187

 Fax: +52510,223283

 imphnth@otenet.gr

Τα Νέα μας