Η Βασιλική Β΄

Στη νότια πλευρά της ρωμαϊκής αγοράς είναι κτισμένος ο βόρειος τοίχος της Βασιλικής Β' και επικοινωνούσαν μεταξύ τους με είσοδο ανοιγμένη σ'αυτόν. Η εκκλησία ανήκει στον τύπο της βασιλικής με τρούλο, που σκέπαζε το ιερό και το χώρο, που είναι μπροστά σ'αυτό. Δύο κιονοστοιχίες με 6 κολώνες η κάθε μια χώριζαν το εσωτερικό σε τρία κλίτη, με ολικό πλάτος 31μ. Το μεσαίο κλίτος στεγαζόταν με μια μεγάλη καμάρα. Η αρχή των τόξων που την στήριζαν, φαίνεται ψηλά στους πεσσούς. Επάνω από τα πλάγια κλίτη και το νάρθηκα ήταν ο γυναικωνίτης που είχε μορφή Π. Ο μαρμάρινος στυλοβάτης του τέμπλου σώζεται στη θέση του και το ιερό στην ανατολική του πλευρά έχει μια μεγάλη ημικυκλική αψίδα. Συμμετρικά στην αψίδα του ιερού είναι κτισμένες δύο μικρές αψίδες στη ΒΑ και ΝΑ. γωνία της εκκλησίας, που ανήκουν στα προσκτίσματα.

 Στα ΒΑ, βρίσκεται το βαπτιστήριο, ένα τετράγωνο δωμάτιο (6,89 x 5,57μ.). Το δάπεδό του πλακοστρωμένο άλλοτε, έχει στη μέση μια τετράγωνη αβαθή λεκάνη (2,51 x 1,83μ.), εφοδιασμένη με αγωγό για την αποχέτευση του νερού. Το Βαπτιστήριο επικοινωνεί στα ανατολικά του με ένα στενόμακρο δωμάτιο που καταλήγει σε μικρή αψίδα. Το δωμάτιο αυτό χρησιμοποιούνταν κατά την τελετή του Βαπτίσματος και ίσως ήταν κατηχουμενείο ή χρισμάριο.

Στη ΝΑ. γωνία υπάρχει χώρος που μάλλον ήταν το διακονικό της εκκλησίας κι όταν αυτή καταστράφηκε, τότε το δωμάτιο μεταβλήθηκε σε παρεκκλήσι. Τα τρία κλίτη του ναού επικοινωνούν με το νάρθηκα με τρεις εισόδους. Με τη καταστροφή της Βασιλικής, ο νάρθηκάς της που έμεινε ανέπαφος μεταβλήθηκε σε μικρή εκκλησία και με την αψίδα δημιουργήθηκε το ιερό του ναΐσκου.

Αίθριο δε χτίστηκε, αν και ετοιμάστηκε γι'αυτό ένας μεγάλος χώρος. Χωρίς αυτό, το μήκος του ναού είναι 62 περίπου μέτρα και το πλάτος του μαζί με τα προσκτίσματα περίπου 47 μέτρα. Για τον αρχιτεκτονικό τύπο και τη διακόσμησή του χρησίμευσαν σαν πρότυπα οι περίφημες εκκλησίες της Κων/πολης, Αγία Σοφία και Αγία Ειρήνη.

Έξοχα δείγματα διακοσμητικής τέχνης είναι τα κιονόκρανα, τα επίκρανα και τα επιθήματα. Πλατειά φύλλα ακάνθου απλωμένα στον κάλαθο του κιονόκρανου και λογής-λογής φυλλοστοιχίες είναι τα διακοσμητικά θέματα. Το τρυπάνι σκάλισε βαθιά τα περιγράμματα  και έτσι το μάρμαρο μοιάζει με δαντέλα.

Η μεγάλη και ωραία Βασιλική Β', στο κεντρικότερο σημείο της πόλης των Φιλίππων κτίσθηκε το 550 μ.Χ. ή και λίγο αργότερα. Πριν όμως ολοκληρωθούν οι εξωραϊστικές εργασίες του εσωτερικού χώρου, κατέρρευσε ο τρούλος. Μένουν επιβλητικά υψωμένοι οι παράπλευροι τοίχοι να φθείρονται από τον χρόνο και τους ανθρώπους.

 

Επικοινωνία:

 

Γραμματεία:

Μητροπολίτου Προκοπίου 1, Καβάλα

 +2510.223-141, +2510.225-187

 Fax: +2510.223-283

info@imfnth.org

Τα Νέα μας