Φυλακή Απόστολου Παύλου

Σύμφωνα με τη διήγηση των Πράξεων των Αποστόλων (Κεφ.16,16 επ.), ο Απόστολος Παύλος φυλακίστηκε στους Φιλίππους, όταν θεράπευσε την παιδίσκη που είχε μαντικό πνεύμα.

Η κατά των Αποστόλων κατηγορία εμπρός στους στρατηγούς ήταν : "Αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι είναι Ιουδαίοι, δημιουργούν ταραχήν εις την πόλιν μας κηρύσσοντας διδασκαλίες, τις οποίες εμείς που είμεθα Ρωμαίοι δεν επιτρέπεται να τις παραδεχθούμε ή να τις εφαρμόσουμε". Ξεσηκώθηκε ο όχλος και οι στρατηγοί διέταξαν να τους ραβδίσουν και να τους ρίξουν στη φυλακή, παραγγέλλοντας στο δεσμοφύλακα να τους επιτηρεί καλά.

Σήμερα πάνω από την αγορά των Φιλίππων και μετά το δρόμο Καβάλας-Δράμας υπάρχει το πρόπυλο της μεγάλης παλαιοχριστιανικής εκκλησίας (Βασιλική Α'), στα δεξιά δε των τεσσάρων ημικυκλίων σκαλοπατιών του ένας στενός διάδρομος οδηγεί στην κρύπτη της Εκκλησίας, ένα μικρό σκοτεινό κτίριο με δύο χώρους που τους σκεπάζουν καμάρες. Αυτό το κτίσμα, κατά την παράδοση, ήταν η φυλακή του Αποστόλου Παύλου.

Στα ρωμαϊκά χρόνια ήταν μάλλον δεξαμενή νερού και αργότερα οι χριστιανοί το διαμόρφωσαν σε μικρό ναΐσκο με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες (ο εικονισμός σκηνών από τη ζωή του Παύλου και του Σίλα στους Φιλίππους, η σύλληψή τους, η μαστίγωση από τους ραβδούχους, όπως και η με θαυματουργικό τρόπο απελευθέρωσή τους, καθώς και η βάπτιση του δεσμοφύλακα και της οικογένειάς του).

Η φυλακή αυτή καταχώθηκε για κάποια χρονική περίοδο από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (βροχές, χιόνια, φερτά υλικά από κατολισθήσεις από τα υψώματα της ακρόπολης). Μετά τις ανασκαφές της Γαλλικής αρχαιολογικής σχολής ήρθε και πάλι στο φως, το κτίσμα-φυλακή και μαζί του και άλλα προσκτίσματα.

Ανεξάρτητα αν το συγκεκριμένο παρεκκλήσι ήταν η φυλακή που δέχθηκε τους δύο Αποστόλους και ο χώρος που έγινε νύκτα το θαύμα της απελευθερώσεώς τους και το βάπτισμα του δεσμοφύλακα, το βέβαιον είναι ότι τα γεγονότα συνέβησαν και κάπου εκεί φυλακίστηκαν ο Παύλος με τον Σίλα. Νωπά παραμένουν τα συμβάντα και αυτά ευλαβικά θυμόμαστε.

Επικοινωνία:

 

Γραμματεία:

Μητροπολίτου Προκοπίου 1, Καβάλα

 +2510.223-141, +2510.225-187

 Fax: +2510.223-283

info@imfnth.org

Τα Νέα μας