Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ

ΦΩΤΟ1 960

IMK hender  Μητροπολίτου Προκοπίου 1 - 654 03 Καβάλα. 2510-223.141, 2510-223.283.- 

 

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΚΑΙ
ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ
ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ

 

Η Εκκλησία των Φιλίππων, η πρώτη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη χριστιανική Εκκλησία, εώρτασε ευλαβικά και αξιοχρέως τον φωτιστή της Απόστολο Παύλο το διήμερο 28 και 29 Ιουνίου. Κλήρος και Λαός, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανο, ανέπεμψαν ευχαριστιακή προσευχή προς τον άγιο Τριαδικό Θεό για όσα η Χάρη Του επεφύλαξε στην ελληνίδα και μακεδονική γη της αρχαίας Νεαπόλεως (σημερινής Καβάλας) και περιωνύμου πόλεως των αρχαίων Φιλίππων, με την ευλογημένη παρουσία του Αποστόλου των Εθνών αγίου Παύλου και των συνεργατων του αγίων Αποστόλων Σίλα, Λουκά και Τιμοθέου.

Το απόγευμα της Παρασκευής (28/6) τελέσθηκε στον Καθεδρικό ιερό Ναό αγίου Παύλου Καβάλας ο πανηγυρικός εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου και με την τιμητική συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ηλιουπόλεως κ. Θεοδώρου (του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας), Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κυρηνείας κ.Χρυσοστόμου (της Εκκλησίας της Κύπρου) και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ. Δημητρίου. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς Εικόνος του αγίου Παύλου με κατάληξη τον ιερό τόπο της αφίξεως του Αποστόλου Παύλου στην αρχαία Νεάπολη, όπου τελέσθηκε αρτοκλασία με ομιλία από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο. Προ της απολύσεως και ενώπιον των τοπικών αρχών και πλήθους λαού ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Στέφανος απένειμε το μετάλλιο του Αποστόλου Παύλου στον αξιότιμο Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ετίμησε με την υψηλή παρουσία του τον εορτασμό.

Το πρωΐ του Σαββάτου (29/6) τελέσθηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο και Δοξολογία για τα « Ελευθέρια» της Καβάλας και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλεως.

Ολόκληρη η χριστιανική Ελλάδα τίμησε τον Απόστολό της. Η Ελληνική Μακεδονία τον φυτουργό της πίστεώς της. Και η Εκκλησία των Φιλίππων εώρτασε πανδήμως την μνήμη του φωτιστή της Αποστόλου Παύλου, ανταποδίδοντας οφειλετικώς προς τον Θεό και προς Εκείνον την ειλικρινή ευγνωμοσύνη της.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως
Φιλίππων, Νεαπό­λεως & Θάσου

 

 

Επικοινωνία:

 

Γραμματεία:

Μητροπολίτου Προκοπίου 1, Καβάλα

 +2510.223-141, +2510.225-187

 Fax: +2510.223-283

info@imfnth.org