ΤΟ ΤΡΙΕΤΕΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ

Πιέστε εδώ για να δείτε το μήνυμα σε κινητό

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ & ΘΑΣΟΥ


ΤΟ ΤΡΙΕΤΕΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ
ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ
ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ


Τελέσθηκε χθες Κυριακή 2 Αυγούστου 2020 το Τριετές Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρού Προκοπίου στον ιερό Καθεδρικό Ναό του αγίου Αποστόλου Παύλου Καβάλας.

Στην Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κορίνθου κ. Διονύσιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, και ο οικείος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ενώ από του ιερού Βήματος παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, Ηγούμενος της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Αναστασίας Βασιλικών Χαλκιδικής, και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασείας κ. Χριστοφόρος της Εκκλησίας της Κύπρου.

Κατ' αυτήν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, με την ιδιότητα και του τακτικού μέλους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ανέλαβε την διακονία του θείου λόγου, αναφερόμενος με γλαφυρό και παραστατικό τρόπο στα πραγματικά και αδιαμφισβήτητα στοιχεία και γεγονότα, που αφορούν στην προσωπικότητα και στο έργο του αειμνήστου και επί σαράντα τρία χρόνια Μητροπολίτου Προκοπίου, αλλά και στις υψηλές μορφές των ευεργετών αυτού Μητροπολιτών Κορίνθου Προκοπίου Τζαβάρα και Παντελεήμονος Καρανικόλα, πλάϊ στους οποίους υπηρέτησε ως διάκονος και ιεροκήρυκας.

Ακολούθησε το νεκρώσιμο Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Μητροπολίτου Προκοπίου στην ιερά Μονή του αγίου Σίλα και η τελετή μετακομιδής και εναποθέσεως των λειψάνων της μέχρι σήμερα αναπεπαυμένης στο Κοιμητήριο Κορίνθου μακαριστής μητρός του Μαριάνθης Τσακουμάκα, σε ειδική μαρμαρίνη θήκη δίπλα στον τάφο του κατά σάρκα υιού της αειμνήστου Μητροπολίτου.

Είχε προηγηθεί η υπηρεσιακή συνεννόηση και η ολοπρόθυμος αποδοχή του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου της Κορινθίας κ. Διονυσίου, ώστε να μεταφερθούν στην Καβάλα από το Κοιμητήριο της Κορίνθου τα οστά της εκεί ενταφιασμένης από τους χρόνους της ιερατικής διακονίας του αειμνήστου Μητροπολίτου Προκοπίου στην Κόρινθο κατά σάρκα μητρός του Μαριάνθης Τσακουμάκα.

Εν τέλει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Στέφανος, ιδιαίτερα συγκινημένος, εξέφρασε τις ολοκάρδιες ευχαριστίες του προς τους αδελφούς αγίους Αρχιερείς, που συμμετείχαν στις προγραμματισθείσες αφιερωματικές ιερές ακολουθίες και τελετές, ενώ με ξεχωριστή πατρική αγάπη και ιδιαίτερη τιμή χαιρέτησε την παρουσία της κατά σάρκα αδελφής του προκατόχου του Μητροπολίτου Προκοπίου κ. Ειρήνης Πατσέα και του ανεψιού του κ. Μιχαήλ Πατσέα.

Η τοπική Εκκλησία των Φιλίππων, με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Επισκόπου της κ. Στεφάνου, με συνέπεια θα εξακολουθήσει να διατηρεί ζωντανή τη μνήμη των αειμνήστων Μητροπολιτών της Αποστολικής Εκκλησίας των Φιλίππων και μεγάλων μορφών Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος : Χρυσοστόμου του Χατζησταύρου, Αλεξάνδρου του Καντώνη και Προκοπίου του Τσακουμάκα, οι οποίοι κατέλιπαν το αποτύπωμα της αγάπης και της προσφοράς τους στην τοπική μας αλλά και στην ελλαδική Εκκκλησία και όχι μόνον.


Η μνήμη τους ας είναι ΑΙΩΝΙΑ !


Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως
Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου

 

 

Επικοινωνία:

 

Γραμματεία:

Μητροπολίτου Προκοπίου 1, Καβάλα

 +2510.223-141, +2510.225-187

 Fax: +2510.223-283

info@imfnth.org

Τα Νέα μας