ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ - "Σταυροφόροι της ζωής"

1f22e orthodox cross2bedited

 "Σταυροφόροι της ζωής"

Αποτελεί κοινή διαπίστωση και πείρα, ότι από την ώρα που θα αρχίσουμε να συναισθανόμασθε τον εαυτό μας και τη θέση μας μέσα στην κοινωνία, κυκλωνόμασθε από παντού με θλίψεις και δοκιμασίες, πόνους και ταλαιπωρίες. Μαρτυρικό το κάθε μας βήμα στον ανηφορικό και δύσβατο δρόμο μας. Άλλοι λυγίζουμε κάτω από το βάρος του δικού μας σταυρού και άλλοι τον σηκώνουμε καρτερικά και προχωράμε. Ιδιαίτερα οι άνθρωποι της αρετής. Οι τίμιοι αγωνιστές του καλού και γνήσιοι ακόλουθοι του Χριστού.
Με την ευκαιρία αυτής της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως η Εκκλησία μας επαναλαμβάνει τα λόγια του Κυρίου :
« Εκείνος που θέλει να με ακολουθήσει ας διακόψει κάθε φιλία και σχέση προς τον διεφθαρμένο από την αμαρτία εαυτό του και ας πάρει την απόφαση να υποστεί για εμένα, όχι μόνο κάθε θλίψη και δοκιμασία, αλλά ακόμη και θάνατο σταυρικό και ας με ακολουθήσει».
Γνωρίζει ο καθένας μας τί αντιμετωπίζει στη ζωή. Φτώχεια και στέρηση. Προσπάθεια σκληρή για την εξασφάλιση του « επιούσιου». Αγωνία για την τροφή των παιδιών της πολυμελούς οικογενείας. Πόθοι ανεκπλήρωτοι για μάθηση, σπουδές, πρόοδο. Αρρώστιες οδυνηρές και αγιάτρευτες. Χρόνια και χρόνια κρατούν στο κρεβάτι του πόνου και μαραίνουν τις δυνάμεις μας. Θάνατοι αγαπημένων προσώπων. Γονείς γέροντες θρηνούν παιδιά και νέοι εξαντλούν το ποτήρι της ζωής πρίν προλάβουν να το δοκιμάσουν. Γκρεμίζονται, χάνονται εκείνοι που πάνω τους στηρίζονται ελπίδες και προσδοκίες. Πικρόχολα σχόλια και ειρωνείες στην τιμιότητα και ηθικότητα. Αντιδράσεις και παγίδες στον χριστιανικό τρόπο ζωής. Διωγμοί, εγκαταλείψεις, περιφρονήσεις από ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος. Όλα ψαλιδίζουν τα φτερά. Δυστυχώς, μέσα σε αυτό το καμίνι των δοκιμασιών ζούμε. Οφείλουμε, ως γνήσιοι χριστιανοί, υπομονετικά όλα να τα αντιμετωπίζουμε. Και, ευτυχώς, μπορούμε με λίγη προσπάθεια, παίρνοντας τη σωστή θέση, να παλέψουμε και να νικήσουμε, αφού το φώς της χριστιανικής πίστεως φανερώνει τα εμπόδια και δίνει δύναμη στον αγώνα μας.
Κάπως έτσι γίνεται η ζωή με τις δοκιμασίες της το χωνευτήρι, μέσα στο οποίο λειώνει και αναπλάθεται καθαρή, δυνατή και αμόλυντη η ψυχή μας. Γίνεται παιδευτήριο ηθικής και πνευματικής καθάρσεως και τελειώσεως. Στην αγωνιώδη αυτή προσπάθειά μας να σταθούμε όρθιοι, στρέφουμε τα μάτια ψηλά και βλέπουμε τον Μεγάλο Σταυροφόρο ν΄ ανεβαίνει τον Γολγοθά. Κρεμασμένος, αιματωμένος, εγκατελειμένος από εκείνους που ευεργέτησε, προδομένος από όσους αγάπησε, υβριζόμενος, ραπιζόμενος, και όμως μάς παρηγορεί. Μάς διαβεβαιώνει με το παράδειγμά Του, ότι την νύκτα των δοκιμασιών θα διαδεχθεί η ηλιόλουστη ημέρα της χαράς του ουρανού, αφού μετά από την Σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση.
Ο αιματοβαμμένος, λοιπόν, Σταυρός του Κυρίου μας γίνεται πανίσχυρος προβολέας και φωτίζει στον σύγχρονο άνθρωπο το δρόμο που οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον. Είναι ο δρόμος που δίνει προτεραιότητα στην ψυχή και ο σημερινός άνθρωπος έχει όχι μόνο χρέος, αλλά και συμφέρον να τον βαδίσει. Θα βρεί έτσι την αποκατάσταση της ψυχής και την ισορροπία στον πολιτισμό μας, δίνοντας νόημα στην αξία «άνθρωπος» και εξασφαλίζοντας την θέση που της ανήκει στην πραγματική «Βασιλεία του Θεού».

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Φ.Ν.Θ.
Πρωτοπρεσβύτερος           
Γεράσιμος Φυλακτάκης        

 

 

Επικοινωνία:

 

Γραμματεία:

Μητροπολίτου Προκοπίου 1, Καβάλα

 +2510.223-141, +2510.225-187

 Fax: +2510.223-283

info@imfnth.org

Τα Νέα μας