ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ - Ο αληθινός Χριστιανός

jesus 610x399

 

Ο αληθινός Χριστιανός

Ιστορική σημασία για τη ζωή του κόσμου και της Εκκλησίας έχουν οι στίχοι του Αποστολικού αναγνώσματος της Κυριακής που διασώζουν οι Πράξεις των Αποστόλων. Μετά την μαρτυρική τελείωση του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου τα μέλη της πρώτης  Εκκλησίας διασκορπίσθηκαν πέρα από τα όρια των Ιεροσολύμων. Ήταν μάλιστα τόσο εντυπωσιακό το «άνοιγμα» αυτό της Εκκλησίας του Χριστού στους γύρω λαούς, ώστε, όταν ο Απόστολος Βαρνάβας  επισκέφθηκε την Αντιόχεια αναζητώντας τον Απόστολο Παύλο, βίωσε από κοντά την μεγαλειώδη εμπειρία της αυξήσεως του αριθμού των Χριστιανών.

Και είναι η πρώτη φορά, όπως μας πληροφορεί ο συγγραφέας των Πράξεων, Απόστολος Λουκάς, που οι πιστεύοντες στον Χριστό ονομάζονται Χριστιανοί. Από την μεγάλη πόλη της Αντιοχείας λοιπόν ξεκινά η ιστορία του ονόματος Χριστιανός, το οποίο έγινε συνώνυμο του ήθους και του πολιτισμού. Μέχρι τότε τα μέλη της Εκκλησίας του Χριστού ονομάζονταν μαθητές, ή οπαδοί, ή ακόλουθοι του Χριστού. Έκτοτε, όλοι όσοι βαπτίζονται στο όνομα της Αγίας Τριάδος και πιστεύουν στο Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού ονομάζονται Χριστιανοί. Είναι, όμως, πραγματικοί Χριστιανοί; Ναι μεν, το Βάπτισμα μας εντάσσει στην μεγάλη Χριστιανική οικογένεια, μας καθιστά, όμως, κατ’ ουσίαν Χριστιανούς; Ή πρέπει να διακρινόμαστε από κάποια βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα ενεργοποιούν μέσα μας την Χάρη του Αγίου Πνεύματος και θα επαληθεύουν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας την Χριστιανική μας ιδιότητα; Ποιος, με άλλα λόγια, είναι ο αληθινός Χριστιανός;

Αληθινός Χριστιανός είναι ο άνθρωπος του πόνου και του Σταυρού. «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε» όχι, όμως, μόνο τον δοξασμένο Χριστό, αλλά και τον Χριστό που πόνεσε, που δέχθηκε ραπίσματα, που είδε να τον περιπαίζουν και να τον χλευάζουν. Κανείς δε μας είπε ότι η ζωή του χριστιανού είναι εύκολη υπόθεση. Είναι ένα συνεχές μαρτύριο, μια περιπέτεια, μια δοκιμασία, μια συναρπαστική πορεία προς τον προσωπικό μας Γολγοθά, που λίγο ως πολύ, περιμένει κάθε άνθρωπο που περνά απ’ αυτή τη ζωή. Όμως, για τον χριστιανό η χαρά της ζωής, ακόμα και μέσα από τις ποικίλες δοκιμασίες του βίου, είναι η βέβαιη προσδοκία της Ανάστασης.

Αληθινός χριστιανός είναι εκείνος που αγνοεί την υποκρισία και κάνει το θέλημα του Θεού τρόπο ζωής. Αληθινός χριστιανός είναι εκείνος που βιώνει από αυτή τη ζωή την Βασιλεία του Θεού. Αληθινός χριστιανός είναι ο άνθρωπος της αγάπης και της διαρκούς μετανοίας· μιας αγάπης χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που δε διακρίνει τους ανθρώπους σε επιμέρους ποιοτικές και αξιολογικές κατηγορίες, αλλά τους αποδέχεται ισοτίμως, ως ζωντανές εικόνες του Θεού. Αλλά και μιας μετανοίας που εκλαμβάνεται ως ο μόνος τρόπος και δρόμος επιστροφής στην αγάπη και την κοινωνία του Θεού.

Ο αληθινός χριστιανός δεν είναι ο κριτής ή ο εισαγγελέας του κόσμου μας. Κριτής και μάλιστα δικαιότατος είναι μόνον ο Χριστός. Ο αυθεντικός χριστιανός γίνεται για τον συνάνθρωπο και αδελφό του η Αγία Γραφή, την οποία ενδεχομένως αγνοεί, ή η θεία Λειτουργία, την οποία δεν γνωρίζει επαρκώς, ή ακόμη η προσευχή, που  ίσως ποτέ δεν έκανε ή κι αν προσευχήθηκε, το έπραξε αγχωμένος και ιδιοτελώς. Ο χριστιανός ομολογεί την σχέση του με τον Χριστό και μαρτυρεί την κοινωνία με Εκείνον, μέσα από μία πολιτεία, που φανερώνεται θαυμαστή και ομολογουμένως παράδοξη.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ Φ.Ν.Θ.
Πρεσβ. Φίλιππος Απότας.

 

Επικοινωνία:

 

Γραμματεία:

Μητροπολίτου Προκοπίου 1, Καβάλα

 +2510.223-141, +2510.225-187

 Fax: +2510.223-283

info@imfnth.org

Τα Νέα μας