ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ - Το κάλεσμα του Θεού.

iasi tyflou 1 e

Το κάλεσμα του Θεού.

Οι απόστολοι Παύλος και Σίλας καθώς περιόδευαν στη περιοχή των Φιλίππων συνάντησαν στο δρόμο μια υπηρέτρια που είχε μέσα της πονηρό μαντικό πνεύμα και κάνοντας τη μάντισσα, άφηνε πολλά κέρδη στα αφεντικά της. Ο Παύλος σπλαγχνιζόμενος την ταλαίπωρη γυναίκα, προστάζει το δαιμόνιο να φύγει από εκείνη και η γυναίκα ελευθερώνεται !

Τὸ τίμημα γι' αὐτὴ την τολμηρή πράξη που έθιγε τα οικονομικά συμφέροντα των αφεντικών της υπηρέτριας υπήρξε βαρύ. Συκοφαντία, σύλληψη, ξυλοδαρμός , φυλάκιση.

Ο δεσμοφύλακας που ανέλαβε την εκτέλεση της αυστηρής φυλάκισης, έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα εναντίον των Αποστόλων: Τους έριξε στο βαθύτερο μέρος της φυλακής και τους έδεσε σφιχτά πάνω σε γερό ξύλο που χρησιμοποιούσαν για τον σκοπό αυτό.
Τίποτε όμως δὲν μπορεί νὰ δεσμεύσει το πνεύμα που εμπνέει τους Αγίους και τους χαρίζει πραγματική άνεση και ελευθερία. Μεσάνυχτα ήταν, κι οι δύο Απόστολοι προσεύχονταν κι έψαλλαν ύμνους δυνατά, καὶ τους άκουγαν όλοι οι φυλακισμένοι. Ξαφνικά, ένας δυνατός σεισμός τάραξε συθέμελα τη φυλακή. Άνοιξαν οι πόρτες, λύθηκαν τα δεσμά, κι όλοι οι κρατούμενοι βρέθηκαν ελεύθεροι. Ξύπνησε τρομαγμένος ο δεσμοφύλακας και, όταν είδε τη φυλακή με ορθάνοιχτες τις πόρτες, έβγαλε μαχαίρι για να αυτοκτονήσει.

─Μη! φώναξε δυνατά ο απόστολος Παύλος. Μην κάνεις τίποτε κακό στον εαυτό σου. Είμαστε όλοι οι κρατούμενοι εδώ.

Ζήτησε αμέσως να φέρουν φώτα ο δεσμοφύλακας κι έτρεξε στη φυλακή. Εκεί κατάλαβε το θαύμα που έγινε, κι έπεσε στα πόδια του Παύλου και του Σίλα.

–Κύριοι, τί πρέπει να κάνω για να σωθώ; ρώτησε.

–Πίστεψε στον Κύριο Ιησού Χριστό και θα σωθείς κι σύ κι όλη η οικογένεια σου.

Ο καλοδιάθετος δεσμοφύλακας δεν πε­ρίμενε άλλο. Οδήγησε τους αποστόλους στο σπίτι του και τους περιποιήθηκε, και εκείνοι κατήχησαν και βάπτισαν τον ίδιο και την οικογένεια του. Ο δεσμώτης του κόσμου μετεβλήθη σε δέσμιο της αγάπης του Θεού βιώνοντας την πιο γλυκιά ελευθερία στη ζωή. Κι όλοι μαζί σε τραπέζι ευφρόσυνο, πανηγύρισαν το γεγονός ότι μια ολόκληρη οικογένεια πίστεψε στον αληθινό Θεό.

Εκείνο που αξίζει να επισημάνουμε στο μεγάλο θαύμα της μεταστροφής του δεσμοφύλακα είναι η στιγμή, ο χρόνος και ο τόπος που συνετελέσθη η μεγάλη αλλαγή. Ο δεσμοφύλακας γνωρίζει τον αληθινό Θεό και πιστεύει μέσα στη φυλακή. Σε μια απίθανη στιγμή της ζωής του. Ούτε μέσα σ' ένα περίλαμπρο ναό, ούτε ανάμεσα σε σωρούς βιβλίων ενός θεολογικού σπουδαστηρίου. Ο Θεός του αποκαλύπτεται, τον προσκαλεί στο φως και την ελευθερία και αρχίζει να πιστεύει μεσάνυχτα και μέσα σε μια σκοτεινή φυλακή.

Το θαύμα της πίστεως τελεσιουργείται παντού. Κανείς δε ξεφεύγει απ' την αγάπη του Θεού! Ο Θεός μας καλεί κοντά του στους πιο απίθανους χώρους, τις πλέον αναπάντεχες στιγμές. Τον Απόστολο Παύλο στην πορεία του για τη Δαμασκό. Τον ευαγγελιστή Ματθαίο ενώ καθόταν στο τελωνείο. Τους αποστόλους Ιάκωβο και Ιωάννη στην ακροθαλασσιά της Τιβεριάδας, ενώ έπλεναν τα δίχτυά τους. Την οσία Μαρία την Αιγυπτία την ώρα που ήταν παραδομένη στα φιλήδονα ένστικτά της. Το ληστή πάνω στο σταυρό. Κανέναν δεν πρέπει να θεωρούμε "ξοφλημένο" και καταδικασμένο. Όλους μας καλεί κοντά του ο Κύριος την στιγμή που είμαστε έτοιμοι να τον ακούσουμε! Άλλον απ' τη κοιλία της μητρός του, άλλον στην παιδική ηλικία, άλλον στα χρόνια της ωριμότητας, άλλον στην πορεία της ζωής άλλον στα βαθιά γεράματα... Ο Θεός "πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναικαι εις επίγνωσίν αληθείας ελθείν". (Α' Τιμ. 2,4)

Το ζητούμενο είναι, το αν εμείς είμαστε έτοιμοι ν' ακούσουμε τη φωνή του. Ο δεσμοφύλακας την άκουσε και από την ώρα της μεταστροφής του ελευθερώθηκε απ' τα δεσμά της άγνοιας και της απιστίας. Η πίστη του στο Χριστό τον έκανε άλλον άνθρωπο. Αναγεννημένο. Κι εκείνον και την οικογένεια του.Κοντά στο Χριστό γινόμαστε καινούργιοι, ελεύθεροι και ευτυχισμένοι άνθρωποι.

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ Φ.Ν.Θ.

Πρεσβ. Εμμανούηλ Κατσικαλάκης.

Επικοινωνία:

 

Γραμματεία:

Μητροπολίτου Προκοπίου 1, Καβάλα

 +2510.223-141, +2510.225-187

 Fax: +2510.223-283

info@imfnth.org

Τα Νέα μας